De aardappelziekte Phytophthora infestans

Wij kennen al jaren de aardappelziekte, maar wat velen van ons niet weten is, dat door de import van aardappelen uit Mexico in 1976 er een nieuwe stam Phytophthora infestans werd ingevoerd, die zich kruiste met de hier al bijna anderhalve eeuw voorkomende vorm. Daardoor ontstond een veel agressievere vorm. Deze nieuwe stam overwintert in de grond, dringt sneller binnen in een plant, heeft een veel hogere groeisnelheid, kortom is veel gevaarlijker voor de aardappelteler. Bijkomend nadeel is, dat de aardappelziekte veel eerder verschijnt. Door de weersomstandigheden (veel regen en weinig zon) raakten  veel vroege rassen in 2014 aangetast.

Eigenlijk lukt het bijna niet meer om vroege aardappelen zonder bespuiting volgroeid te krijgen.

Een goede bemesting is ook belangrijk de plant heeft dan meer weerstand.

Een gevaarlijke bron van infectie vormen de aardappelen, die in de grond zijn achtergebleven van vorig jaar bij opkomst verwijderen.
Daarom moeten wij ons ook strikt houden aan de regel om maar in éénderde deel van de tuin aardappels te poten.

Geen enkel aardappelras is 100% ziekte resistent, daarom adviseren wij als bestuur aardappelen wekelijks te spuiten met een bestrijdingsmiddel ter voorkoming van aardappelziekte. Zodra de bladen van de planten die naast elkaar staan elkaar gaan raken is het verstandig te gaan spuiten bij droog weer.

Als u niet wilt werken met bestrijdingsmiddelen, raden wij als bestuur aan om alleen vroege en minder vatbare rassen te telen.
Besef u dat alle aardappelplanten ziek kunnen worden en dat zieke aardappelplanten binnen 24 uur geruimd moeten worden.Neem het loof mee naar huis laat het niet op de tuin.

Dit geldt eveneens voor tomaten deze zijn ook vatbaar voor aardappelziekte.

Wilt u beslist een laat ras telen, schakel dan over naar minder vatbare rassen en overweeg verantwoord te spuiten met een bestrijdingsmiddel.

Leden zijn verplicht om NAK-gekeurde aardappelrassen te telen.

 

Reacties zijn gesloten.